Wino i jedzenie: sztuka łączenia

Wino i jedzenie: sztuka łączenia

24.02.2022 /g.18:00

220,00 zł

Wino i jedzenie, czyli sztuka wine pairing. Zaglądając do lekko zakurzonych przewodników savoir vivre znajdziemy porady w stylu: do ryb i drobiu – białe, do czewnonego mięsa -  czerwone (burgund lub bordo) do deseru natomiast tokaj lub riesling auslese. 

Na szczęście gastronomia oraz winiarstwo poczyniły postępy a szefowie kuchni i sommelierzy co rusz wymyślają nowe zaskakujące połączenia wina z potrawami. Co gdy sami nie wiemy jak zacząć tę przygodę a poczucie zmarnowania ulubionej butelki wina odstrasza od eksperymentów?

Zapraszamy Państwa na warsztat łączenia wina i jedzenia. Spróbujemy połączeń klasycznych oraz poszukamy ich przeciwieństw. Od połączeń bardzo wytrawnych po słodko-aromatyczne i odpowiemy na pytanie czy champagne pasuje do wszystkiego?

Spróbujemy i przekonany się do czego najbardziej pasuje sauvignon blanc, riesling czy chardonnay. Zastanowimy się do czego najbardziej pasuje syrah, sagrantino czy pinot noir. 

Kazimierz Dębicki

Kazimierz Dębicki

Sommelier

Sommelier oraz właściciel Winebaru  Winobramie na poznańskich Jeżycach, który wspólnie z Szefem kuchni Dawidem Żukowskim prowadzi od 2016 roku. Z wiem związany zawodowo od ponad 10 lat. Pierwsze kroki stawiał w małym hiszpańskim tapas barze, gdzie zdobywał doświadczenie i wiedzę na temat win. Następnie pełnił funkcję sommeliera w restauracji SPOT, gdzie oprócz serwisu wina, współorganizował festiwale win polskich oraz naturalnych. Swoim gościom poleca wina z Europy, Nowego Świata oraz Polski. Sam najchętniej sięga po kieliszek musującego riesliga lub pinot noir.

Regulaminy

Przetwaraznie danych osobowych Regulamin warsztatów Oświadczenie o stanie zdrowia Oświadczenie o wizerunku

Sprawdź także