24.02.2022 /g.18:00
220,00 zł
Wino i jedzenie, czyli sztuka wine pairing. Zaglądając do lekko zakurzonych przewodników savoir vivre znajdziemy porady w stylu: do ryb i drobiu – białe, do czewnonego mięsa - czerwone (burgund lub bordo) do deseru natomiast tokaj lub riesling auslese.
Na szczęście gastronomia oraz winiarstwo poczyniły postępy a szefowie kuchni i sommelierzy co rusz wymyślają nowe zaskakujące połączenia wina z potrawami. Co gdy sami nie wiemy jak zacząć tę przygodę a poczucie zmarnowania ulubionej butelki wina odstrasza od eksperymentów?
Zapraszamy Państwa na warsztat łączenia wina i jedzenia. Spróbujemy połączeń klasycznych oraz poszukamy ich przeciwieństw. Od połączeń bardzo wytrawnych po słodko-aromatyczne i odpowiemy na pytanie czy champagne pasuje do wszystkiego?
Spróbujemy i przekonany się do czego najbardziej pasuje sauvignon blanc, riesling czy chardonnay. Zastanowimy się do czego najbardziej pasuje syrah, sagrantino czy pinot noir.