Bajgle

Bajgle

ŚNIADANIA , KUCHNIA POLSKA

Jest to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce.

SKŁADNIKI :

250 g mąki pszennej chlebowej

7 g soli

100-130 g ciepłej wody

450 g poolishu

 

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Po pierwszym wyrastaniu ciasta, podzielić je na porcje ok. 130 g. Z 500 g mąki wychodzi 6 dużych bajgli. Uformować najpierw kulki, a później wałki. Owinąć wokół dłoni i zlepić dwa końce ze sobą, rolując je na blacie. Pozostawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia, po czym zagotować wodę w dużym garnku. Dodać pół szklanki melasy lub miodu (opcjonalnie) i łyżkę sody oczyszczonej. Gotować po 30 s z każdej strony i przekładać na blaszkę do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować cienko roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w ulubionych dodatkach (polecamy mieszankę suszonego czosnku niedźwiedziego z sezamem i ostrą papryką gochugaru). Piec w 200°C przez 20-25 min.

 

Sprawdź także