Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

DESERY , KUCHNIA POLSKA

Czas przygotowania: 40 minut

600g mąki typu 500 
200g masła 
200g cukru 
2 jajka 
3 cytryny 
10g proszku do pieczenia 
cukier puder ( do dekoracji)

Krok I 
Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem przez około 10 minut 
Krok II 
Do ubitej masy powoli dodajemy jajka, wciąż ubijając 
Krok III 
Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i dalej ubijamy na średnich obrotach miksera 
Krok IV 
Do ubitej masy powoli dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia - składniki mieszamy ręcznie 
Krok V 
Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 40min. 
KrokVI 
Nagrzej piekarnik na 180 stopni w trybie grzania góra - dół 
Krok VII 
Z schłodzonego ciasta uformuj kulki, o średnicy 2cm, i obtocz cukrem pudrem 
Następnie wyłóż na blachę pokrytą pergaminem 
Piecz ok 15min. Gotowe. 
Smacznego 
 

Sprawdź także