Krok I
Do rondelka wlej oliwę z obranymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu.
Postaw na palnik i zgotuj i zestaw z ognia ( w ten sposób oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku)
Wystudz do temperatury pokojowej.
Krok II
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę cukier oraz sół.
Krok III
Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok IV
Do składników dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj odstaw ciasto na 30 min. aż podwoi swoją
objętość
Krok V
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (w trybie grzania góra dół)
Krok VI
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1cm, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną
pergaminem. Palcami zrób dziurki w cieście w odległości ok 2 cm. I wlej oliwę z aromatem czosnku
i rozmarynu
Krok VII
Wstaw do piekarnika i piecz ok 20min, aż skórka nabierze złocistego koloru
Krok VIII
Gotową foccacię możesz ozdobić gałązkami rozmarynu które Ci zostały. Gotowe!
Smacznego.