Foccacia z rozmarynem

Foccacia z rozmarynem

PRZYSTAWKI , KUCHNIA WŁOSKA

Czas przygotowania: 40 minut

1 kg mąki 
20g cukru 
20g soli 
20g drożdży 
100g oliwy z oliwek 
100g oliwy z oliwek ( z aromatem czosnku i tymianku) 
sposób przygotowania w przepisie 
0,5l wody 
1 główka czosnku 
kilka gałązek świeżego rozmarynu 
10 szt pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 
oliwki (opcjonalnie)

Krok I 
Do rondelka wlej oliwę z obranymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. 
Postaw na palnik i zgotuj i zestaw z ognia ( w ten sposób oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku) 
Wystudz do temperatury pokojowej. 
Krok II 
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę cukier oraz sół. 
Krok III 
Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki. 
Krok IV 
Do składników dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj odstaw ciasto na 30 min. aż podwoi swoją 
objętość 
Krok V 
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (w trybie grzania góra dół) 
Krok VI 
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1cm, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną 
pergaminem. Palcami zrób dziurki w cieście w odległości ok 2 cm. I wlej oliwę z aromatem czosnku 
i rozmarynu 
Krok VII 
Wstaw do piekarnika i piecz ok 20min, aż skórka nabierze złocistego koloru 
Krok VIII 
Gotową foccacię możesz ozdobić gałązkami rozmarynu które Ci zostały. Gotowe! 
Smacznego.

Sprawdź także