Japoński burger

Japoński burger

DANIA GŁÓWNE , KUCHNIA AZJATYCKA

Japoński burger tonkatsu z marynowaną kapustą i sosem hoisin

• 2 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm
• panierka panko
• mąka
• jajko
• sos hoisin
• ¼ główki białej kapusty
• imbir korzeń 
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 łyżka sezamu
• garść świeżej kolendry
• garść świeżej mięty
• 1 szt. cebuli
• bułka (bagietka lub kajzerka)
• sól, pieprz 

Obierz imbir i czosnek, przełóż do blendera, dodaj sos sojowy, olej sezamowy i zmiel na gładką masę.

Kapustę zetrzyj na mandolinie na drobne paski wymieszaj z przygotowaną marynatą, dodaj majonez i zostaw w misce.

Plastry schabu umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem. 

Przygotowany schab panierujemy w mące, jajku i panierce panko. 

Na patelnie wylej olej ok. 1cm i smaż przygotowane kotlety do momentu zarumienienia się panierki na średnim ogniu.

Przygotowane mięso wyciągnij i osusz papierowym ręcznikiem.

Przekrój bułkę wzdłuż, na dno bułki wyłóż przygotowana kapustę, pokrojony schab, nasmaruj sosem hoisin, dodaj cebule, kolendrę i miętę. 

Całość przykryj drugą częścią bułki i gotowe.

Sprawdź także