Przygotowanie: dzień 1
Biszkopt
Wszystkie ciasta potrzebują solidnego fundamentu na którym będą bazować wspaniałe
kremy. W tym przepisie fundamentem jest puszysty biszkopt.
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni w trybie grzania góra-dół. Następnie przesiej mąkę i rozpuść masło w rondelku na małym ogniu.
Do miski wybij całe jaja i ubijaj na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy, stopniowo dodaj mąkę i rozpuszczone masło. Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem.
Piecz około 20 min. aż biszkopt uzyska złocisty kolor.
Mus mascarpone malinami i polewą czekoladową
Przygotowanie
Namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody. Do miski wybij jaja oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubij w kąpieli wodnej z połową cukru. Ubijaj do momentu uzyskania zawiesistej masy, następnie dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec ubij białka z cukrem który Ci pozostał i wymieszaj wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.
Krem gotowy!
Do tortownicy wyłożonej pergaminem wlej krem, dodaj maliny w taki sposób aby nie dotykały rantów tortownicy. Całość przykryj biszkoptem. Przygotowany deser zostaw na noc w zamrażarce.
Przygotowanie: dzień 2
Polewa czekoladowa
Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody. Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier, zagotuj do uzyskania syropu. Dodaj śmietankę, namoczoną żelatynę oraz kakao. Wszystko starannie wymieszaj. Poczekaj aż polewa ostygnie i nabierze odpowiedniej gęstości. Wyjmij wcześniej przygotowany mus i zalej go polewą czekoladową.
Przed zjedzeniem odczekaj godzinę aż ciasto się rozmrozi. Smacznego!