Mus mascarpone z malinami i polewą czekoladową

Mus mascarpone z malinami i polewą czekoladową

DESERY , KUCHNIA WŁOSKA

Czas przygotowania: 2 godziny (aby uzyskać oczekiwany efekt najlepiej podzielić pracę na dwa dni)

Ciasto dla 8 osób.

Do wykonania kremu potrzebujesz:

0,5 kg serka mascarpone
5 jaj
10 g żelatyny
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
100 g cukru
Tortownica o średnicy ok. 26 cm

Do wykonania polewy czekoladowej potrzebujesz:

100 g kakao
600 g cukru
300 ml wody
300 g śmietanki 30%
30 g żelatyny

Do wykonania biszkoptu potrzebujesz:

8 jaj
300g cukru
50g mała
300g mąki
Pergamin

Przygotowanie: dzień 1

Biszkopt

Wszystkie ciasta potrzebują solidnego fundamentu na którym będą bazować wspaniałe

kremy. W tym przepisie fundamentem jest puszysty biszkopt.

 

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni w trybie grzania góra-dół. Następnie przesiej mąkę i rozpuść masło w rondelku na małym ogniu.

Do miski wybij całe jaja i ubijaj na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy, stopniowo dodaj mąkę i rozpuszczone masło. Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem. 

Piecz około 20 min. aż biszkopt uzyska złocisty kolor.

 

Mus mascarpone malinami i polewą czekoladową

 

Przygotowanie

Namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody. Do miski wybij jaja oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubij w kąpieli wodnej z połową cukru. Ubijaj do momentu uzyskania zawiesistej masy, następnie dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec ubij białka z cukrem który Ci pozostał i wymieszaj wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.

Krem gotowy!

 

Do tortownicy wyłożonej pergaminem wlej krem, dodaj maliny w taki sposób aby nie dotykały rantów tortownicy. Całość przykryj biszkoptem. Przygotowany deser zostaw na noc w zamrażarce.

 

Przygotowanie: dzień 2

Polewa czekoladowa

Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody. Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier, zagotuj do uzyskania syropu. Dodaj śmietankę, namoczoną żelatynę oraz kakao. Wszystko starannie wymieszaj. Poczekaj aż polewa ostygnie i nabierze odpowiedniej gęstości. Wyjmij wcześniej przygotowany mus i zalej go polewą czekoladową. 

 

Przed zjedzeniem odczekaj godzinę aż ciasto się rozmrozi. Smacznego!

Sprawdź także