Przygotowanie makaronu:
Krok I
Mąkę wysyp na blat, zrób małe zagłębienie i wlej wszystkie pozostałe składniki
Krok II
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy
Krok III
Gotowe ciasto zawiń folią do żywności i odstaw do lodówki na conajmniej 30 min.
Krok IV
Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Gotowe arkusze ciasta potnij nożem na nitki do spaghetti,
jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu, rozwałkuj ciasto maszynką do żądanej grubości i potnij
makaron odpowiednią przystawką
Jeżeli nie wykorzystasz całego ciasta, makaron możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Przygotowanie spaghetti:
Krok I
W garnku zagotuj 4l wody, dodaj dwie łyżki soli
W małej miseczce rozczep dwa żółtka
Krok II
Potnij boczek w drobną kostkę ok pół centymetra, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj odrobinę
oliwy z oliwek
Krok III
Zmiel pieprz i wsyp na patelnię, podgrzej na małym ogniu, uzyskasz więcej aromatu.
Dodaj skrojony boczek i podsmaż na małym ogniu aż wytopisz cały tłuszcz.
Dodaj czosnek z oliwą i chwilę podsmaż
Krok IV
Do wrzącej osolonej wody, wrzuć makaron i gotuj ok. 1 min.
Krok V
Ugotowany makaron wrzuć na patelnie z odrobiną wody od gotowania.
Dodaj żółtka
Całość mieszaj na patelni, do momentu uzyskania idealnego sosu.
Krok VI
Gotowy makaron przełóż na talerz, posyp parmezanem i świeżą natką pietruszki
Całość oprósz pieprzem dla dekoracji. Gotowe.
Smacznego!