Tagliatelle z owocami morza

Tagliatelle z owocami morza

DANIA GŁÓWNE , KUCHNIA WŁOSKA

Nie trzeba być Włochem by rozkoszować się smakiem włoskich makaronów z różnymi dodatkami. Przekonali się o tym uczestnicy Warsztatów kulinarnych Amica, którzy samodzielnie wykonali tagliatelle, które zostały podane z owocami morza. Proste, szybkie danie, które zawsze robi wrażenie. 

Składniki

Krewetki - 8szt

Mule - 2 garście

Vongole - 2 garście

Wino białe wytrawne - pół szklanki

Czosnek – 1 ząbek

Natka pietruszki - garść

Masło - łyżka

Pasta pomidorowa – 2 łyżki

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Pasta Fresca 

Jajka - 1szt

Mąka typu 00 - 100g

Szczypta soli

Łyżeczka oliwy

Sposób wykonania 

1. Krewetki obierz i oczyść

2. Czosnek obierz

3. Pietruszkę pokrój

4. W garnku zagotuj około 2 litrów posolonej wody

5. Na rozgrzaną patelnie wrzuć czosnek i oliwę z oliwek

6. Dodaj owoce morza i białe wino

7. Całość podgotuj do momentu wyparowania alkoholu 

8. Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez minutę

9. Do garnka z gotującą się wodą wrzuć wcześniej przygotowany makaron - gotuj przez 2 min

10. Makaron przełóż delikatnie na patelnie z gotowym sosem i całość delikatnie wymieszaj

11. Dodaj posiekaną pietruszkę

12. Całość przełóż na talerz

Sprawdź także