Sushi to tradycyjna japońska potrawa, której historia sięga VIII wieku. Przyrządzana jest z gotowanego ryżu oraz różnych dodatków – wodorostów, ryb, owoców morza, warzyw czy tofu. Cechą charakterystyczną dania, poza specyficznym kształtem, jest świeżość – powinno być ono przygotowane bezpośrednio przed podaniem ze względu na krótki termin przydatności do spożycia składników.
W Polsce sushi obecne jest już od wielu lat i na dobre zadomowiło się w naszej rzeczywistości kulinarnej. Nic dziwnego – jest oryginalne, smaczne i inne niż powszechnie znane potrawy. Przy sushi często świętujemy wielki wydarzenia lub decydujemy się na nie idąc na randkę. Może więc dobrym pomysłem byłaby nauka samodzielnego przygotowywania futo maki czy nigri? Zapraszamy na nasze kursy sushi. Poznań i nasz showroom czeka właśnie na Ciebie!
Sushi jest potrawą, którą wybieramy dość często, zwłaszcza na wielkie okazje, ale rzadko przygotowujemy je sami. Dlaczego? Być może wydaje nam się czymś, co wykracza poza możliwości przeciętnego, niewprawionego amatora. Niekoniecznie tak musi być. Wystarczy dobrze poznać samą kulturę sushi, idee, na jakich zasadza się jego tworzenie, a następnie wdrożyć kilka istotnych trików, aby móc samodzielnie tworzyć pyszne rolki.
Wszystko to stanie się możliwe na naszych warsztatach, prowadzonych przez doświadczonego sushi mastera. Bartłomiej Wrzesiński, bo o nim mowa, doświadczenie zdobywał w wielu renomowanych sushi barach, a warsztaty z jego przygotowywania prowadzi już od 2009 roku. Chcesz uczyć się pod jego okiem? Koniecznie zapisz się na nadchodzący kurs.
Co oprócz doskonałego prowadzącego czeka na naszych kursantów podczas warsztatów sushi? Przede wszystkim doskonała atmosfera, w otoczeniu której poznasz historię sushi i związane z nim tradycje, ponieważ głęboko wierzymy, że jedną z mocy gotowania jest właśnie poznawanie nowych kultur, próba ich zrozumienia i nauka otwartości. W kwestiach kulinarnych w pierwszej kolejności skupimy się na ryżu, jego odmianach i sposobach gotowania, a także na rybach i ich oprawianiu. Poznasz także rodzaje sushi oraz charakterystyczne dla nich dodatki i sposoby łączenia. Wspólnie przygotujemy futo maki, california maki, nigri i ura maki. Spotkanie zakończy pyszna kolacja, podczas której podsumujemy osiągnięcia naszych kursantów. Brzmi kusząco? Nie zwlekaj i zarezerwuj miejsce dla siebie!
Warsztaty sushi mogą być wspaniałą przygodą zarówno indywidualną, jak i przeżywaną w parach lub grupie. To świetny sposób na kreatywne, rozwijające spędzenie wolnego czasu. Gotowanie to w końcu także rodzaj podróży – nauki nowych smaków, zapachów, poznawanie innych kultur i odmiennego spojrzenia na kuchnię. Chcesz lepiej zrozumieć świat tradycyjnych japońskich kulinariów? Zapisz się na warsztaty sushi, ucz się i baw, a następnie zaskakuj siebie, rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanymi rolkami. Zapraszamy do naszego komfortowego, nowoczesnego i świetnie wyposażonego showroomu!