Program warsztatów
Czym jest wino, z czego powstaje i co zawiera
Degustacja wina: jak właściwie degustować i oceniać wino
Analiza wzrokowa, sensoryczna i organoleptyczna wina, czyli czego szukać w kolorze, aromatach oraz smaku wina
Rozpoznawanie aromatów
Uczestnicy otrzymują próbki aromatów winnych i spróbują je rozpoznać
Uprawa winorośli na świecie: najważniejsze regiony winiarskie na świecie Szczepy winogron
Najważniejsze białe i czerwone odmiany wykorzystywane do produkcji wina
Winifikacja, czyli proces powstawania wina
Rodzaje butelek oraz korków do wina
Kieliszki, dekanter oraz temperatura serwowania wina Łączenie wina i jedzenia
Wino na stole, czyli najważniejsze zasady serwowania wina
Degustacja – podczas warsztatów uczestnicy, spróbują:
Dwóch win musujących: Cava i prosecco
Dwóch win białych: sauvignon blanc i chardonnay
Dwóch win czerwonych: tempranillo / sangiovese i malbec / cabermet sauvignon
Słodkie wino deserowe np. tokaj szamordny
Czas trwania: 2,5 godziny.
Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.