Czy weganie muszą zrezygnować ze słodkich wypieków? Okazuje się, że nie! Jeżeli bliżej przyjrzymy się przepisom kulinarnym okaże się, że w łatwy sposób można je zmodyfikować tak, by wyeliminować wszystkie produkty odzwierzęce. Właśnie takim prostym i wbrew pozorom łatwym do przygotowania wypiekom bez jajek, masła i mleka poświęcony będzie ten warsztat. Tutaj sztuka polega głównie na wyborze oraz kompozycji odpowiednich składników. Warsztaty pozwolą zdobyć praktyczną umiejętność przygotowania wybranych wegańskich wypieków oraz dostarczą informacji o tym, które produkty warto ze sobą łączyć i jakie to może przynieść efekty.
W czasie warsztatów uczestnicy przygotują:
Krem z kaszy jaglanej i mleka kokosowego
Ciasto kruche z suszonych śliwek
Krem orzechowy
Wegański krem czekoladowy
Ciasto marchewkowe.
Wszystko będzie odbywało się pod czujnym okiem chefa Kacpra Sobkiewicza, który nie tylko będzie instruował co i jak przygotować, ale także podzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem. Zainteresowani będą mogli zapytać także skąd czerpie inspiracje do przygotowywania coraz to nowych ciast w wersji wege.
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.