Kuchnia arabska

29.06.2023 godz. 18:00

Kuchnia arabska to jedna z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie. Charakteryzuje się wykorzystaniem świeżych ziół i aromatycznych przypraw, takich jak kumin, kolendra, cynamon, kardamon, imbir czy kurkuma, które nadają potrawom intensywny smak i aromat.

Kuchnia arabska słynie nie tylko z przepysznych dań mięsnych, których podstawę stanowią baranina, czy wołowina. To także kuchnia, w której kluczową rolę odgrywają proste i dostępne składniki, na bazie których powstają pełne aromatów wegetariańskie potrawy.

Menu warsztatowe:

  • Hummus klasyczny i dyniowy z dodatkiem pikantnej oliwy.
  • Tabbouleh z komosą ryżową i warzywami z dodatkiem ziół.
  • Baba Ghanoush z bakłażanem, granatem i pastą tahini.
  • Chlebki Naan z masłem i pietruszką.
  • Jerusalem z wołowiną w pomidorach, kolendrowym zhougiem z dodatkiem arabskich przypraw.
  • Sernik chałwowy z polewą, filo, granatem.

Uczestnicy warsztatów wykonają i będą mieli okazję skosztować wszystkich dań. W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni arabskiej.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji

Artur Kotliński

Prowadzący

Inżynier z wyboru, kucharz z zamiłowania. Absolwent Politechniki Poznańskiej odnajdujący swoje drugie Ja za kuchennymi sterami. Prowadzi bloga kulinarnego kuchnia_bulki, gdzie dzieli się swoimi autorskimi przepisami na zarówno klasyczne, jak i niecodzienne dania. Specializuje się głównie w daniach mięsnych, ale i również podłapał smykałkę do pieczenia serników. Od niedawna poznaje tajniki fotografii kulinarnej, gdzie stara się wzbogacać wizualnie swoje kulinarne wyczyny. Główne motto Artura: „Nie jem by żyć, tylko żyję by jeść”.