Kuchnia francuska, zwłaszcza deserowa, jest znana na całym świecie. Nie bez powodu - charakteryzuje się bowiem idealną kompozycją smaków i tekstur. Do przygotowania słodkich wypieków kuchni francuskiej potrzeba skupienia, dokładności i znajomości zasad. Kiedy pozna się podstawy, można zacząć chodzić własnymi ścieżkami i tworzyć autorskie kompozycje.
W trakcie warsztatów powstaną dwie wariacje klasycznego deseru Paris Brest, który powstał w 1891 roku na cześć wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris, o długości ponad 1200 km. Pierwsza - z praliną z orzechów laskowych, druga - z pistacjami i malinami.
Warsztaty pozwolą także zdobyć wiedzę o tym, jak wykonać kilka podstawowych elementów deserowych, czyli ciasto parzone i kruszonkę.
Wspólnie przygotujemy
Pralinę z orzechów laskowych
Pistachio curd
Mus malinowy
Crème pâtissière
Kruszonkę pistacja - matcha
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.