Szukasz alternatywy dla ciężkich i tłustych, tradycyjnych dań serwowanych w Polsce? Kuchnia włoska bazuje na wyjątkowych smakach, jakie można uzyskać z mieszanek aromatycznych ziół oraz wyjątkowych warzyw. Jest lekka, wyśmienita i całkiem prosta – wystarczy tylko uzupełnić kuchenne półki odpowiednimi produktami!
Na warsztatach „Kuchnia włoska: nie tylko makaron” odkryjesz tajniki kulinarne Włochów, a także dowiesz się więcej o ich kuchennych obyczajach. Poznasz tradycyjne produkty wykorzystywane w codziennym menu, dzięki którym będziesz mógł komponować dania z włoskim akcentem we własnym domu. Nauczysz się przyrządzać nie tylko klasyczne dania, takie jak spaghetti czy risotto – nasz Szef kuchni opowie także o włoskich deserach, a po skończonej pracy będziesz miał możliwość skosztowania wszystkich przygotowanych potraw.
Warsztatowy jadłospis:
Gnocchi z ricotty z truflami;
Risotto z grzybami;
Ribolita Toscana;
Krem Tiramisu
Na koniec wszyscy uczestnicy będą mieć okazję skosztować przygotowanych potraw.
Gnocci z ricotty z truflami zrobiły prawdziwą furorę! Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.