W czasie warsztatów poznasz sekrety kuchni japońskiej. Dowiesz się między innymi jakich odmian ryżu używamy w kuchni japońskiej, dlaczego nie kroimy sushi na cztery oraz jak kosztowne jest prawdziwe wasabi. Poznasz sposoby przyrządzania ryb oraz techniki posługiwania się bardzo ostrym nożem. Wspólnie przygotujemy sushi w rozmaitych wariantach, omówimy na czym polega różnica między poszczególnymi rodzajami sushi i jak łączyć poszczególne smaki i dobierać dodatki. Dowiesz się także, jak zrobić tradycyjną zupę miso, która nie tylko świetnie komponuje się z sushi, ale także stanowi bazę do rozmaitych sosów, czy dań. W czasie spotkania uczestnicy wspólnie przygotują:
Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.
W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni japońskiej.
Co czeka każdego uczestnika warsztatów?
Czas trwania warsztatów: około 3h
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.