Owoce morza

08.03.2023 godz. 18:00

Frutti di mare - pięknie brzmi, prawda?To Włosi, którzy zajadali się owocami morza już w średniowieczu tak je nazywali. A to nie jedyni miłośnicy tych rarytasów. Są one również narodowym przysmakiem Francuzów.

Jak to jest w Polsce z owocami morza? Niegdyś przysmak koneserów i postrach niedoświadczonych kubków smakowych teraz ma swoje lata chwały! Owoce morza coraz częściej goszczą na naszych talerzach i to cudowne, bo to bogactwo kulinarnych możliwości!

Można je przyrządzić na tysiąc sposobów i odkryć smaki o których nam się nawet nie śniło…

Podczas warsztatów poznasz techniki przyrządzania krewetek, muli, kalmarów oraz ośmiorniczek. Poznasz również zasady komponowania ich w pełnowartościowe dania, które bez problemu wykonasz potem w domu.

Dania, które przygotują wspólnie wszyscy uczestnicy warsztatu:

  • Owoce morza w tempurze
  • Faszerowane kalmary z grilla
  • Vongole po marynarsku
  • Spaghetti z bottargą
  • Francuska zupa rybna Bouillabaisse Na koniec spotkania, przy wspólnej kolacji degustacyjnej odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i omówimy przygotowane potrawy.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Relacja z warsztatów

W dniu kobiet były kwiaty, emocje, zabawa i mmm... wspaniały smak! Zapraszamy do obejrzenia relacji video oraz zdjeć z Warsztatów.

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.