Rzymskie wakacje

27.06.2024 godz. 18:00

Zabierz się z nami w podróż do słonecznych Włoch i przeżyj przepyszne "Rzymskie wakacje"!

Odkryj tajemnice jednej z najstarszych kuchni regionalnych na świecie, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu! Kuchnię rzymską charakteryzuje prostota i wykorzystanie lokalnych składników. Podstawą diety rzymskiej od zawsze były zboża, duże ilości warzyw, takich jak fasolka szparagowa, rzodkiewki, cebula, czosnek, sałata, marchewki i buraki, dobrej jakości mięso, świetna oliwa i niesamowicie aromatyczne zioła. Być może nie wiesz, ale już kochasz kuchnię rzymską, bo jednym z jej najbardziej znanych dań jest Spaghetti carbonara albo Gnocchi alla romana z przepysznym serem owczym Pecorino Romano i masłem. No przecież nie da się jej nie kochać! A jeśli wciąż jakimś cudem bronisz się przed tym uczuciem, to zakochasz się w rzymskich opowieściach i potrawach naszego doświadczonego szefa kuchni Kacpra Sobkiewicza.

Menu warsztatowe:

  • Pinsa romana z karczochami
  • Cacio pepe
  • Gricia
  • Panna cota

Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.

W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni rzymskiej.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.