Gruzińska kuchnia

21.11.2024 godz. 18:00
329.00 zł

W kuchni gruzińskiej mieszają się wpływy europejskie i azjatyckie. Przebiegający w Gruzji Wielki Jedwabny Szlak sprawił, że Gruzini mieli dostęp do przypraw i produktów z całego świata, dlatego mogli próbować, mieszać, eksperymentować i dosłownie czarować na talerzu!

Przepisem na ich magiczne potrawy są naturalne produkty: warzywa, owoce, mięsa i sery z charakterystycznymi przyprawami: czosnkiem, kolendrą, szafranem, czy szałwią i… OGROMNYM TEMPERAMENTEM z jakim je przyrządzają.

Ten temperament pokaże Ci szef kuchni z poznańskiej restauracji Pan Gar, który poprowadzi warsztaty. Poznasz na nich narodowe potrawy gruzińskie, które razem z nim przygotujesz.

Będą to między innymi:

  • Chinkali z mięsem
  • Chahohbili (gulasz z kurczaka)
  • Badrijani (bakłażany w sosie orzechowo-kolędrowym)
  • Pelamushi (tradycyjna gruzińska słodycz)

Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu, dlatego bądź eko i zabierz ze sobą mały lunchbox.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch na czas warsztatów
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 6

Giorgi Osefaszwili

Prowadzący

Giorgi Osefaszwili jest gruzińskim kucharzem dbającym o autentyczność tradycyjnych potraw gruzińskich. Swoją pasję do gotowania odkrył we wczesnym dzieciństwie. Uczył się zarówno od najbliższych, jak i szefów kuchni restauracji w Gruzji. Obecnie pracuje w restauracji Pan Gar, zlokalizowanej w Domu Tramwajarza, na poznańskich Jeżycach.