Francuska zupa rybna Bouillabesse

Lista składników:

Bouillabesse to esensjonalna francuska zupa rybna popularna w rejonach Morza Śródziemnego. Niegdyś uważana była za danie biednych rybaków, dziś to prawdziwy rarytas, która podbija smakiem wiele serc. Swoją sławę Bouillabesse zdobyła szczególnie w rejonach Marsylii.

Składniki:

• 1 szt. marchewki

• 1 sz. selera

• 1 szt. pora

• 1 szt. pietruszki

• 5 szt. krewetek

• 1 kg ryb (różne rodzaje)

• 4 szt. Pomidorków

• 1 ząbek czosnku

• 1 kieliszek wina białego

• Szczypta soli i pieprzu

Opis wykonania:

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Obierz krewetki.

Do rondla dodaj oliwę z oliwek, pancerzyki krewetek oraz ryby – całość przesmaż przez 5 min. Na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj wino i gotuj do momentu odparowania alkoholu ok. 2 min.

Całość zalej wodą ok. 1,5l. Gotuj przez 30 min.

Przecedź bulion.

Do przygotowanego bulionu dodaj warzywa, gotuj do miękkości. Dodaj pomidorki, krewetki, mule, kalmary.

Zagotuj zupę i dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.