Bouillabesse to esensjonalna francuska zupa rybna popularna w rejonach Morza Śródziemnego. Niegdyś uważana była za danie biednych rybaków, dziś to prawdziwy rarytas, która podbija smakiem wiele serc. Swoją sławę Bouillabesse zdobyła szczególnie w rejonach Marsylii.
Składniki:
• 1 szt. marchewki
• 1 sz. selera
• 1 szt. pora
• 1 szt. pietruszki
• 5 szt. krewetek
• 1 kg ryb (różne rodzaje)
• 4 szt. Pomidorków
• 1 ząbek czosnku
• 1 kieliszek wina białego
• Szczypta soli i pieprzu
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Obierz krewetki.
Do rondla dodaj oliwę z oliwek, pancerzyki krewetek oraz ryby – całość przesmaż przez 5 min. Na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dodaj wino i gotuj do momentu odparowania alkoholu ok. 2 min.
Całość zalej wodą ok. 1,5l. Gotuj przez 30 min.
Przecedź bulion.
Do przygotowanego bulionu dodaj warzywa, gotuj do miękkości. Dodaj pomidorki, krewetki, mule, kalmary.
Zagotuj zupę i dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.