Gotowanie od podstaw: śniadanie, obiad, deser

08.02.2024 godz. 18:00

Uwielbiasz przestrzeń swojej kuchni - serce domu w którym cudownie zasiadasz przy stole i zjadasz… przygotowaną przez kogoś potrawę.

Twoją kuchnię zdobią piękne garnki, patelnie, naczynia i sprzęty, ale… właściwie to nie wiesz do czego służą.

A gdyby tak trochę poeksplorować kuchnię? Gdyby tak samemu spróbować przyrządzić pyszne śniadanie, obiad, deser i kolację? Do tego w prosty sposób! Stać się niezależnym kulinarnym bytem, Kuchennym Odkrywcą?

Zapraszamy Cię na warsztaty na których wprowadzimy Cię w kuchenny świat. Nauczysz się przyrządzać potrawy na cały dzień, a nasz doświadczony szef kuchni Andrzej Truchlewski zdradzi Ci parę kulinarnych sekretów, na przykład: Co przygotować niejadkowi? Jak wybierać zdrowsze produkty? Jak łączyć techniki gotowania?

Andrzej Truchlewski odpowie także na pytania czym jest SMAK, jak i dlaczego warto parować składniki? Dlaczego gorzka czekolada z chili i solą to dobry wybór? Czy kwasek cytrynowy jest OK? I czy kawa z bazylią to dobre połączenie?

Nie przejmuj się, jeśli jesteś daleko w tyle z kuchennymi umiejętnościami - naprawdę gładko wprowadzimy Cię w przygodę z gotowaniem!

Menu warsztatowe: Na śniadanie:

  • Jajka po benedyktyńsku/ jajka po wiedeńsku/omlet francuski
  • Croque monsieur czy Croque monsieur

Na obiad:

  • Włoskie makaron z sosem ragu w stylu bolońskim
  • Kurczak po marokańsku sałatka tabbouleh
  • Zupa ogórkowa w 30 minut
  • Węgierski gulasz i co dalej z nim. Sposoby podania
  • Vpero Knedlo Zelo, Pieczeń Wieprzowa z Kapustą i Knedlami na sposób Czeski

Na deser:

  • Chocolate browny z lodami waniliowymi
  • Cream brulle z miętą i malinami

Psst! Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu. Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Andrzej Truchlewski

Prowadzący

Andrzej Truchlewski - Pasjonat idei Lacavore, świadomie wybiera żywność wyprodukowaną lokalnie. Serce ma w kuchni, rozum w technologii. Rzemiosła kulinarnego uczył się pod okiem między innymi Giorgio Locatelliego i Antoniego Northa w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin w Londynie. Uważa że najlepsze dania ŚWIATA SĄ AUTENTYCZNE, PROSTE, GOTOWANE Z SERCA. Fenomenem kulinarnym jest dla niego Heston Blumenthal, brytyjski szef kuchni który rozumie procesy technologiczne i świadomie używa ich w swojej kuchni. Czyta etykiety, specjalizuje się w rozwoju nowych produktów. Jest autorem ponad 700 dań produkowanych na całym świecie. Współpracuje z koncernami spożywczymi oraz lokalnymi przedsiębiorcami w zakresie rozwoju receptur oraz optymalizacji technologii produkcji.