Hiszpańska sjesta

14.03.2024 godz. 18:00

Buenos dias! Tęsknisz za smakiem wyśmienitych dań prosto z Hiszpanii? A może dopiero planujesz odwiedzić ten kraj? Zabierzemy Cię w kulinarną podróż po śródziemnomorskich smakach i pełnych słońca daniach!

Na warsztatach będziesz mieć okazję skosztować potraw z prawdziwą wizytówką Hiszpanii – aromatyczną kiełbasą chorizo. Pojawią się także dania z wykorzystaniem podsuszonej szynki serrano popularnej na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Nie zabraknie także królowej warzyw, czyli papryki, z której zaplanowany jest wyśmienity krem. Na zakończenie naszego wieczoru, uczestnicy będą mieć okazję przygotować aksamitny baskijski sernik w otoczeniu czekolady i wiśni.

Szykujcie się na prawdziwą hiszpańską ucztę, po której obowiązkowo należy się sjesta!

Menu warsztatowe:

  • Krokiet ziemniaczany z fuetem i sosem ziołowym
  • Krem z pieczonej papryki z chipsem serrano, oliwą bazyliową i grzanką
  • Czerwone Risotto z chorizo, serem Manchego i oregano Zhug
  • Sernik Baskijski z pijaną wiśnią i czekoladą

Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Artur Kotliński

Prowadzący

Inżynier z wyboru, kucharz z zamiłowania. Absolwent Politechniki Poznańskiej odnajdujący swoje drugie Ja za kuchennymi sterami. Prowadzi bloga kulinarnego kuchnia_bulki, gdzie dzieli się swoimi autorskimi przepisami na zarówno klasyczne, jak i niecodzienne dania. Specializuje się głównie w daniach mięsnych, ale i również podłapał smykałkę do pieczenia serników. Od niedawna poznaje tajniki fotografii kulinarnej, gdzie stara się wzbogacać wizualnie swoje kulinarne wyczyny. Główne motto Artura: „Nie jem by żyć, tylko żyję by jeść”.