Kuchnia dla aktywnych: nowalijki w kuchni

05.05.2022 godz. 18:00

Jedzenie warzyw i owoców to podstawowy element zdrowej zbilansowanej diety oraz warunek dobrego stanu zdrowia. Wraz z nadejściem wiosny na targowiskach i straganach pojawiają się pierwsze świeże, młode warzywa i owoce - nowalijki. Czym właściwie są nowalijki? Czy faktycznie są takie zdrowe? Jakie i kiedy wybierać? Na wszystkie te pytania odpowiemy podczas naszych warsztatów na temat zdrowego żywienia.

Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Poza urozmaiceniem naszej diety przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, między innymi zapobiegają chorobom układu krążenia czy poprawiają stan skóry. Podczas warsztatów dowiecie się jakie nowalijki warto wybierać, na co zwracać uwagę podczas zakupów, a także czy można je jeść bez ograniczeń i jaki mają wpływ na nasz organizm. Nasz Szef Kuchni powie w jaki sposób można wykorzystać pierwsze świeże warzywa i owoce w przygotowaniu prostych, szybkich i smacznych potraw.

Na stole pojawi się między innymi rzodkiewka, młoda marchewka, pomidor, młode buraki, młode ziemniaki, ogórek, szparagi, korzeń i natka pietruszki, cebula dymka, szczypiorek, koperek, szpinak, sałata, kiełki. Postaramy się by nie zabrakło truskawek.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.