Kuchnia dla aktywnych: śniadanie mistrzów

19.05.2022 godz. 18:00

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Czy trening na czczo przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej? Czy śniadanie białkowo-tłuszczowe jest dobrym rozwiązaniem na rozpoczęcie dnia? Na wszystkie te pytania postaramy się odpowiedzieć podczas naszych kolejnych warsztatów pt. „Śniadanie mistrzów”.

Śniadanie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia pełni istotną rolę w kontekście dostępności energii. Przerywa on nocny post i pozwala uzupełnić straty energetyczne z dnia poprzedniego. Śniadanie nasila procesy przebudowy białek ustrojowych, czyli aktywuje procesy anaboliczne w naszym organizmie.

Dostępne są różne scenariusze żywieniowo-sportowe, w których śniadanie jest posiłkiem przedtrenigowym lub przedstartowy lub pełni funkcję posiłku potreningowego w przypadku treningu wykonywanego na czczo. Każda z tych okoliczności w pewnym stopniu będzie modyfikowała nasze podejście do komponowania śniadania, zarówno pod kątem energetycznym jak i w zakresie udziału makroskładników. Wspólnie z naszym Szefem Kuchni przedstawimy Wam kilka propozycji na pożywne i szybkie śniadania dostosowane do osób aktywnych fizycznie. Jeśli chcesz poznać przepis na śniadanie „idealne” zapraszamy na nasze warsztaty. Do zobaczenia!

Liczba dostępnych miejsc: 7

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.