Pyra z gzikiem to kultowa poznańska potrawa, która urzeka prostotą i smakiem. Jednak nie wszystkie dania ze stolicy wielkopolski są takie łatwe w przygotowaniu. Podczas warsztatów poznasz różne sposoby przyrządzenia kaczki po poznańsku, dowiesz się jak przygotowywać sosy o idealnej konsystencji oraz dlaczego nazwy wszystkich poznańskich przysmaków pochodzą z gwary.
Tego dnia wspólnie przyrządzimy:
Rosół z kury z domowym makaronem
Pyra z gzikiem i smażoną cebulką i boczkiem
Pieczona kaczka z pyzami i modrą kapustą
Sernik z rodzynkami
Degustacja przygotowanych dań zwykle odbywa się na zakończenie warsztatów. Z doświadczenia wiemy jednak, że czasami nie sposób się powstrzymać przed tym, by skosztować wcześniej.
Czas trwania: około 3 godziny.
Były pyry z gzikiem, rosół, kaczka i sernik.... czyli po poznańsku! Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Inżynier z wyboru, kucharz z zamiłowania. Absolwent Politechniki Poznańskiej odnajdujący swoje drugie Ja za kuchennymi sterami. Prowadzi bloga kulinarnego kuchnia_bulki, gdzie dzieli się swoimi autorskimi przepisami na zarówno klasyczne, jak i niecodzienne dania. Specializuje się głównie w daniach mięsnych, ale i również podłapał smykałkę do pieczenia serników. Od niedawna poznaje tajniki fotografii kulinarnej, gdzie stara się wzbogacać wizualnie swoje kulinarne wyczyny. Główne motto Artura: „Nie jem by żyć, tylko żyję by jeść”.