Kuchnia włoska: pasta fresca

28.10.2021 godz. 18:00

Podczas warsztatów uczestnicy zdobędą wiedzę na temat podstawowych włoskich makaronów, wykonanych podczas szkolenia, oraz podstawową wiedzę o produktach: serach, wędlinach, owocach morza. Podzielenie na grupy dwu – trzyosobowe uczestnicy samodzielnie przygotują różne rodzaje makaronów (spaghetti, ravioli, orecchiette, strozzapreti, tagliatelle) oraz dowiedzą się jak dobrać odpowiedni sos do danego makaronu.

Wspólnie przygotujemy:

Gnocchi z ricottą i truflami

Ravioli z dynią i amaretto

Casoncelli z włoską kiełbasą

Tagliatelle z owocami morza

Domowy makaron - Pasta Fresca

Spaghetti Carbonara

Na zakończenie przygotujemy włoski deser: Gnocchi z sosem waniliowym i owocami.

Uczestnicy wykonają, wszystkie elementy deseru, które połączymy w całość.

Na koniec w czasie wspólnej kolacji jeszcze raz omówimy wszystkie potrawy i odpowiemy na wszystkie pytania.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.

Jeszcze przed nami