Podczas warsztatów uczestnicy zdobędą wiedzę na temat podstawowych włoskich makaronów, wykonanych podczas szkolenia, oraz podstawową wiedzę o produktach: serach, wędlinach, owocach morza. Podzielenie na grupy dwu – trzyosobowe uczestnicy samodzielnie przygotują różne rodzaje makaronów (spaghetti, ravioli, orecchiette, strozzapreti, tagliatelle) oraz dowiedzą się jak dobrać odpowiedni sos do danego makaronu.
Wspólnie przygotujemy:
Gnocchi z ricottą i truflami
Ravioli z dynią i amaretto
Casoncelli z włoską kiełbasą
Tagliatelle z owocami morza
Domowy makaron - Pasta Fresca
Spaghetti Carbonara
Na zakończenie przygotujemy włoski deser: Gnocchi z sosem waniliowym i owocami.
Uczestnicy wykonają, wszystkie elementy deseru, które połączymy w całość.
Na koniec w czasie wspólnej kolacji jeszcze raz omówimy wszystkie potrawy i odpowiemy na wszystkie pytania.
Czas trwania: około 3 godziny.
Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.