Sushi

17.11.2022 godz. 18:00

Przenieś się na kulinarny szlak Japonii i zaskocz gości wspaniałym, orientalnym sushi!

Na naszych warsztatach poznasz sekrety gotowania ryżu, a także tajniki doboru odpowiednich składników. Dowiesz się, w jaki sposób używać noża, aby efektywnie kroić ryby. W towarzystwie mistrza japońskiej kuchni odkryjesz nie tylko zasady przygotowywania sushi hosomaki, futomaki, date maki czy nigiri, ale również dowiesz się jak eksperymentować i łączyć ze sobą smaki.

Spróbuj nowych smaków w wyjątkowej atmosferze, przy akompaniamencie lampki wina i w przestronnych kuchennych wnętrzach showroomu Amica. Pamiętaj, że na koniec warsztatów odbędzie się wspólna degustacja! Z pewnością jedną rolkę sushi zabierzesz też ze sobą do domu.

Warsztatowy jadłospis:

Futomaki z tuńczykiem

California maki z krewetką w tempurze

Date maki z grillowanym łososiem

Hosomaki z paluszkiem krabowym

Nigiri z surowym łososiem

Degustacja przygotowanych dań zwykle odbywa się na zakończenie warsztatów. Z doświadczenia wiemy jednak, że czasami nie sposób się powstrzymać przed tym, by skosztować wcześniej.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Bartłomiej Wrzesiński

Sushi Master

Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.