W czasie warsztatów uczestnicy, poznają sekrety kuchni japońskiej. Dowiedzą się między innymi jakich odmian ryżu używamy w kuchni japońskiej oraz jak go najlepiej przygotować. Opowiemy także o sposobie sprawiania ryb oraz o tym jak sprawnie posługiwać się nożem. Wspólnie przygotujemy sushi w rozmaitych wariantach, omówimy na czym polega różnica między poszczególnymi rodzajami sushi i jak łączyć poszczególne smaki i dobierać dodatki. W czasie spotkania uczestnicy wspólnie przygotują:
Futomaki z tuńczykiem
California maki z krewetką w tempurze
Date maki z grillowanym łososiem
Hosomaki z paluszkiem krabowym
Nigiri z surowym łososiem
Degustacja przygotowanych dań zwykle odbywa się na zakończenie warsztatów. Z doświadczenia wiemy jednak, że czasami nie sposób się powstrzymać przed tym, by skosztować wcześniej.
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.