Podczas warsztatów uczestnicy, poznają sekrety kuchni japońskiej. Dowiedzą się jak przygotować ryż oraz jakich odmian ryżu używamy w kuchni japońskiej. Zdobędą wiedzę dotyczącą sprawiania ryb oraz dowiedzą się jak sprawnie posługiwać się nożem. Wspólnie przygotujemy sushi w rozmaitych wariantach, omówimy na czym polega różnica między poszczególnymi rodzajami sushi i jak łączyć poszczególne smaki i dobierać dodatki.
Wspólnie przygotujemy
Futo Maki
California Maki
Nigiri
Ura Maki
Uczestnicy samodzielnie wykonają wszystkie elementy sushi, które połączymy w całość. Na koniec spotkania, przy wspólnej kolacji omówimy wszystkie potrawy.
Po przyrządzeniu każdej rolki następuje degustacja przygotowanego specjału. Całe warsztaty przebiegają w wesołej i przyjacielskiej atmosferze, Bartek opowiada historię sushi i różnego rodzaju anegdoty z życia kuchni w sushi barach. Opowiada także o składnikach z których jest sushi przyrządzane (ryż, algi, wasabi, różne japońskie dodatki do sushi maków), zdradza tajemnice przygotowania ryżu, płatków omletowych itd. Powie gdzie i w jakiej postaci najlepiej kupować wszystkie produkty niezbędne do przygotowania sushi.
Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.