Sushi dla wtajemniczonych

25.04.2024 godz. 18:00

Jeśli masz za sobą zjedzenie przynajmniej stu futomaków i nigiri, wiesz, że parboiled do sushi nie jest najlepszym pomysłem i jesteś absolutnie zafascynowany sztuką sushi, przyjdź na te warsztaty!

Razem wykonamy kolejny krok na drodze poznawania przysmaków kuchni japońskiej. Skupimy się na zaawansowanych technikach przygotowywania sushi oraz eksperymentowaniu z innowacyjnymi smakami, które odkryjesz dzięki współpracy z doświadczonym sushi masterem. Warsztaty rozpoczniemy od eksploracji ciekawych składników, które stworzą podstawę mistrzowskich kreacji, następnie przedstawimy zasady krojenia, formowania i dekorowania sushi. Stworzymy nie tylko tradycyjne nigiri, maki i sashimi, ale także poeksperymentujemy z nowoczesnymi wariacjami, takimi jak sushi rolls z nietypowymi nadzieniami, czy także poznamy japońskie desery jak dango. Nauczysz się również profesjonalnej prezentacji przyrządzonych dzieł sztuki.

Menu warsztatowe:

  • california maki z sałatką krabową na wierzchu
  • rainbow z łososiem i tuńczykiem na wierzchu
  • sashimi roll z tuńczykiem
  • tatar z łososia w tempurze
  • deser niespodzianka!

Nie najadaj się przed warsztatami, bo przygotujemy naprawdę sporo genialnego sushi.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3 godzin

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Bartłomiej Wrzesiński

Sushi Master

Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.