Jeśli masz za sobą zjedzenie przynajmniej stu futomaków i nigiri, wiesz, że parboiled do sushi nie jest najlepszym pomysłem i jesteś absolutnie zafascynowany sztuką sushi, przyjdź na te warsztaty!
Razem wykonamy kolejny krok na drodze poznawania przysmaków kuchni japońskiej. Skupimy się na zaawansowanych technikach przygotowywania sushi oraz eksperymentowaniu z innowacyjnymi smakami, które odkryjesz dzięki współpracy z doświadczonym sushi masterem. Warsztaty rozpoczniemy od eksploracji ciekawych składników, które stworzą podstawę mistrzowskich kreacji, następnie przedstawimy zasady krojenia, formowania i dekorowania sushi. Stworzymy nie tylko tradycyjne nigiri, maki i sashimi, ale także poeksperymentujemy z nowoczesnymi wariacjami, takimi jak sushi rolls z nietypowymi nadzieniami, czy także poznamy japońskie desery jak dango. Nauczysz się również profesjonalnej prezentacji przyrządzonych dzieł sztuki.
Menu warsztatowe:
Nie najadaj się przed warsztatami, bo przygotujemy naprawdę sporo genialnego sushi.
Co czeka każdego uczestnika warsztatów?
Czas trwania warsztatów: około 3 godzin
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.