Przez żołądek do serca. Kto nie zna tego przysłowia!
A gdyby podejść do niego nieco inaczej… Gdyby nie zakochiwać się w przepysznej potrawie, którą przyrządza wybranek, czy wybranka Twojego serca, tylko wspólnie coś ugotować?
Kuchnia łączy! Przekonaj się o tym podczas kolejnej edycji popularnych warsztatów sushi, tym razem w Walentynkowej odsłonie. Kuchnia japońska może być początkiem wspaniałej kulinarnej i towarzyskiej przygody. Musisz tylko wiedzieć jakiego ryżu należy użyć w kuchni japońskiej oraz jak go przygotować. Przyda się również wiedza dotycząca sprawiania ryb oraz posługiwania się nożem.
Wspólnie przygotujemy sushi w rozmaitych wariantach, omówimy na czym polega różnica między poszczególnymi rodzajami sushi, jak łączyć poszczególne smaki i dobierać dodatki.
Warsztatowe menu:
Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.
Co czeka każdego uczestnika warsztatów?
Czas trwania warsztatów: około 3h
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.