Przez żołądek do serca. Kto nie zna tego przysłowia!
A gdyby podejść do niego nieco inaczej… Gdyby nie zakochiwać się w przepysznej potrawie, którą przyrządza wybranek, czy wybranka Twojego serca, tylko wspólnie coś ugotować?
Kuchnia łączy! Przekonaj się o tym podczas kolejnej edycji popularnych warsztatów sushi, tym razem w Walentynkowej odsłonie. Kuchnia japońska może być początkiem wspaniałej kulinarnej i towarzyskiej przygody. Musisz tylko wiedzieć jakiego ryżu należy użyć w kuchni japońskiej oraz jak go przygotować. Przyda się również wiedza dotycząca sprawiania ryb oraz posługiwania się nożem.
Wspólnie przygotujemy sushi w rozmaitych wariantach, omówimy na czym polega różnica między poszczególnymi rodzajami sushi, jak łączyć poszczególne smaki i dobierać dodatki.
Wspólnie przygotujemy
Futo Maki
California Maki
Nigiri
Ura Maki
Samodzielnie wykonasz wszystkie elementy sushi, które wspólnie połączymy w całość i wspólnie będziemy je degustować! :)
Warsztaty poprowadzi przesympatyczny Bartek Wrzesiński, który wprowadzi Cię w świat sushi, opowie o składnikach, zdradzi tajemnice przygotowania ryżu i płatków omletowych, podpowie gdzie i w jakiej postaci najlepiej kupować wszystkie produkty niezbędne do przygotowania sushi i umili spotkanie niesamowitymi anegdotami z życia kuchni w sushi barach.
Czas trwania: około 3 godziny.
Zapraszamy do obejrzenia relacji:
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.