Sushi najczęściej kojarzy się z surową rybą. Skojarzenie to jest na tyle popularne, że większość klientów sushi barów uważa, że samo słowo sushi oznacza właśnie surową rybę. A to nieprawda!
Pod tym określeniem kryje się kwaśny ryż, czyli podstawowy składnik dania. Jego specyficzny smak uzyskuje się przez dodanie cukru i octu do ugotowanego ryżu. I właśnie ten niesamowicie smaczny ryż idealnie współgra nie tylko z rybą, ale również z wieloma warzywami i owocami.
Dlatego zapraszamy Cię na warsztaty wege sushi! Dzięki nim przeniesiesz się na kulinarny szlak Japonii i zaskoczysz gości orientalnym daniem!
Na naszych warsztatach poznasz sekrety gotowania ryżu i doboru odpowiednich składników. Dowiesz się w jaki sposób używać noża, aby efektywnie kroić warzywa i owoce. W towarzystwie mistrza japońskiej kuchni odkryjesz nie tylko zasady przygotowywania wege sushi, ale również dowiesz się jak eksperymentować i łączyć ze sobą smaki.
Spróbuj nowych smaków w wyjątkowej atmosferze, w przestronnych kuchennych wnętrzach showroomu Amica, przy akompaniamencie lampki wina.
Pamiętaj, że na koniec warsztatów odbędzie ich najważniejsza część…
Wspólna degustacja!
Z pewnością jedną rolkę sushi zabierzesz też ze sobą do domu… ;)
Warsztatowy jadłospis:
Wege Futomaki
Wege California maki z warzywami w wege tempurze
Wege Date maki z grillowanymi warzywami
Wege Hosomaki
Wege Nigiri
Degustacja przygotowanych dań zwykle odbywa się na zakończenie warsztatów. Z doświadczenia wiemy jednak, że czasami nie sposób się powstrzymać przed tym, by skosztować je wcześniej...
Wegańskie, czy nie, sushi zawsze świetnie smakuje - zapraszamy do obejrzenia relacji:
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.