Winiarskie A, B, C

13.01.2022 godz. 18:00

Program warsztatów

Czym jest wino, z czego powstaje i co zawiera

Degustacja wina: jak właściwie degustować i oceniać wino

Analiza wzrokowa, sensoryczna i organoleptyczna wina, czyli czego szukać w kolorze, aromatach oraz smaku wina

Rozpoznawanie aromatów

Uczestnicy otrzymują próbki aromatów winnych i spróbują je rozpoznać

Uprawa winorośli na świecie: najważniejsze regiony winiarskie na świecie

Szczepy winogron

Najważniejsze białe i czerwone odmiany wykorzystywane do produkcji wina

Winifikacja, czyli proces powstawania wina Rodzaje butelek oraz korków do wina

Kieliszki, dekanter oraz temperatura serwowania wina Łączenie wina i jedzenia

Wino na stole, czyli najważniejsze zasady serwowania wina

Degustacja – podczas warsztatów uczestnicy, spróbują:

Dwóch win musujących: Cava i prosecco

Dwóch win białych: sauvignon blanc i chardonnay

Dwóch win czerwonych: tempranillo / sangiovese i malbec / cabermet sauvignon

Słodkie wino deserowe np. tokaj szamordny

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.