Wino i jedzenie

13.10.2022 godz. 18:00

Wino i jedzenie, czyli sztuka wine pairing. Zaglądając do zakurzonych przewodników savoir vivre znajdziemy porady w stylu: do ryb i drobiu – białe, do czerwonego mięsa - czerwone (burgund lub bordo) do deseru natomiast tokaj lub riesling.

Na szczęście gastronomia oraz winiarstwo poczyniły postępy a szefowie kuchni i sommelierzy co rusz wymyślają nowe zaskakujące połączenia wina z potrawami. Co gdy sami nie wiemy jak zacząć tę przygodę a poczucie zmarnowania ulubionej butelki wina odstrasza od eksperymentów? Zapraszamy Państwa na warsztat łączenia wina i jedzenia. Spróbujemy połączeń klasycznych oraz poszukamy ich przeciwieństw. Od połączeń bardzo wytrawnych po słodko-aromatyczne i odpowiemy na pytanie czy champagne pasuje do wszystkiego? Spróbujemy i przekonany się do czego najbardziej pasuje sauvignon blanc, riesling czy chardonnay. Zastanowimy się do czego najbardziej pasuje syrah, sagrantino czy pinot noir.

Podczas warsztatów będziecie mieć okazję nie tylko skosztować oryginalnej selekcji win, ale również będzie nam towarzyszyć szeroki wybór przystawek.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.