W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zdobyć wiedzę na temat kuchni włoskiej, jej smaków i obyczajów. Poznamy wysokiej jakości włoskie produkty, z których stworzymy znane i mniej znane dania. Rozsmakujemy się w słonecznej Italii zaczynając od mediolańskich smaków Lombardii, kończąc na deserze charakterystycznym dla regionu wysypy Capri. Nie zabraknie również klasyki, królowej wśród makaronowych propozycji- spaghetti Carbonara.
Menu:
Gnocchi z ricotty z truflami
Risotto alla Milanese (risotto z szafranem)
Spaghetti Carbonara
Osobucco alla Milanese (duszona gicz cielęca)
Gremolata (posypka do mięsa)
Torta Caprese (ciasto czekoladowo – orzechowe)
Uczestnicy warsztatów wykonają i będą mieli okazję skosztować wszystkich dań. W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni włoskiej. Opowie też o tym skąd czerpie inspiracje w tym zakresie.
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.