Włoskie jedzenie (nie tylko makaron)

17.02.2022 godz. 18:00

W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zdobyć wiedzę na temat kuchni włoskiej, jej smaków i obyczajów. Poznamy wysokiej jakości włoskie produkty, z których stworzymy znane i mniej znane dania. Rozsmakujemy się w słonecznej Italii zaczynając od mediolańskich smaków Lombardii, kończąc na deserze charakterystycznym dla regionu wysypy Capri. Nie zabraknie również klasyki, królowej wśród makaronowych propozycji- spaghetti Carbonara.

Menu:

Gnocchi z ricotty z truflami

Risotto alla Milanese (risotto z szafranem)

Spaghetti Carbonara

Osobucco alla Milanese (duszona gicz cielęca)

Gremolata (posypka do mięsa)

Torta Caprese (ciasto czekoladowo – orzechowe)

Uczestnicy warsztatów wykonają i będą mieli okazję skosztować wszystkich dań. W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni włoskiej. Opowie też o tym skąd czerpie inspiracje w tym zakresie.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.