Absolutny hit warsztatów kulinarnych z wypieków - pyszne i aromatyczne drożdżowe buły z wiśniami w czekoladzie.
Ciasto:
· 2 jajka
· 2 żółtka
· 100 g masła
· 50 g cukru
· 50 g miodu
· 40 g świeżych drożdży
· 150 g mleka
· 500 g mąki
· Szczypta soli
· 500 g wiśni drylowanych (mogą być z kompotu)
· 3 tabliczki mlecznej czekolady
Kruszonka:
· 30 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 20 g cukru waniliowego
· 25 g masła zimnego
Rozpuszczamy czekoladę i wrzucamy do niej wiśnie: wymieszane w czekoladzie wykładamy na papier i wkładamy do lodówki.
W tym czasie zimne masło mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki. Mleko podgrzewamy delikatnie, żeby było letnie. Dodajemy do niego masło, cukier, miód, drożdże, sól. Mieszamy. Dodajemy żółtka i jedno jajko, drugie roztrzepujemy i odkładamy na bok do posmarowania na koniec naszych bułek. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20/30 min do wyrośnięcia (musi podwoić swoją obojętność.) Wyrośnięte ciasto delikatnie ugniatamy posypując mąką. Następnie robimy buły wkładając do środka nasze zimne wiśnie w czekoladzie. Wyrobione buły odkładamy ponownie na 20 min. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką z lodówki.
Pieczemy 20/25 min. w 180 stopniach.