Drożdżowe buły z wiśniami w czekoladzie

Lista składników:

Absolutny hit warsztatów kulinarnych z wypieków - pyszne i aromatyczne drożdżowe buły z wiśniami w czekoladzie.

Ciasto:

· 2 jajka

· 2 żółtka

· 100 g masła

· 50 g cukru

· 50 g miodu

· 40 g świeżych drożdży

· 150 g mleka

· 500 g mąki

· Szczypta soli

· 500 g wiśni drylowanych (mogą być z kompotu)

· 3 tabliczki mlecznej czekolady

Kruszonka:

· 30 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka cynamonu

· 20 g cukru waniliowego

· 25 g masła zimnego

Opis wykonania:

Rozpuszczamy czekoladę i wrzucamy do niej wiśnie: wymieszane w czekoladzie wykładamy na papier i wkładamy do lodówki.

W tym czasie zimne masło mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki. Mleko podgrzewamy delikatnie, żeby było letnie. Dodajemy do niego masło, cukier, miód, drożdże, sól. Mieszamy. Dodajemy żółtka i jedno jajko, drugie roztrzepujemy i odkładamy na bok do posmarowania na koniec naszych bułek. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20/30 min do wyrośnięcia (musi podwoić swoją obojętność.) Wyrośnięte ciasto delikatnie ugniatamy posypując mąką. Następnie robimy buły wkładając do środka nasze zimne wiśnie w czekoladzie. Wyrobione buły odkładamy ponownie na 20 min. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką z lodówki.

Pieczemy 20/25 min. w 180 stopniach.