Zupa tom kha

Lista składników:

Tom kha kai, tom kha gai, czyli tajska zupa kokosowa to ostro-kwaśna ostra zupa z mlekiem kokosowym w kuchni tajskiej.

SKŁADNIKI :

400 ml bulionu warzywnego

2 puszki mleka kokosowego

3 łodygi trawy cytrynowej

1 kawałek imbiru

180g tofu

6 obranych krewetek

1 cebula

¼ papryczki chili

3 liście kafiru

2-3 łyżki stołowe sosu sojowego

2 łyżki soku z limonki

Opis wykonania:

Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, następnie obrać łodygi trawy cytrynowej z twardych liści i pokroić na długie plastry. Do bulionu warzywnego wlać mleko kokosowe. Gotować przez 5-8 minut. Odsączyć tofu i pokroić na małe kostki. Pokroić cebulę oraz chili. Dodać do zupy. Następnie wrzucić do garnka krewetki, liście kafiru, trawę cytrynową, imbir oraz sos sojowy. Na koniec doprawić sokiem z limonki. Według uznania dodać liście kolendry.