Tom kha kai, tom kha gai, czyli tajska zupa kokosowa to ostro-kwaśna ostra zupa z mlekiem kokosowym w kuchni tajskiej.
SKŁADNIKI :
400 ml bulionu warzywnego
2 puszki mleka kokosowego
3 łodygi trawy cytrynowej
1 kawałek imbiru
180g tofu
6 obranych krewetek
1 cebula
¼ papryczki chili
3 liście kafiru
2-3 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, następnie obrać łodygi trawy cytrynowej z twardych liści i pokroić na długie plastry. Do bulionu warzywnego wlać mleko kokosowe. Gotować przez 5-8 minut. Odsączyć tofu i pokroić na małe kostki. Pokroić cebulę oraz chili. Dodać do zupy. Następnie wrzucić do garnka krewetki, liście kafiru, trawę cytrynową, imbir oraz sos sojowy. Na koniec doprawić sokiem z limonki. Według uznania dodać liście kolendry.