Vongole po marynarsku

Lista składników:

Cozze alla marinara to popularne i szybkie włoskie danie z wykorzystaniem małży dywanowych. Mule duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i czosnku, posypane natką pietruszki to absolutny klasyk, który trzeba spróbować.

Składniki:

• 1 szt. chili

• 2 łyżki bułki tartej

• 1 szkl. wina

• 1 kg muli

• Garść pietruszki

• Szczypta soli

• Szczypta pieprzu

• 2 łyżki masła

• 2 ząbki czosnku

• 1 szt. cebuli

Opis wykonania:

Wszystkie składniki (prócz muli) posiekaj bardzo drobno.

Oczyść dokładnie mule.

Do rondla wlej oliwę i dodaj czosnek, cebulę, chili – poczekaj do momentu, aż wszystko się delikatnie zeszkli.

Dodaj mule i wino.

Całość gotuj do momentu otworzenia się muli.

Dodaj masło i pietruszkę.

Gotuj ok. 1 minuty do momentu rozpuszczenia się masła.

Całość podawaj z pieczywem.

Czas przygotowania: 40 minut