Cozze alla marinara to popularne i szybkie włoskie danie z wykorzystaniem małży dywanowych. Mule duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i czosnku, posypane natką pietruszki to absolutny klasyk, który trzeba spróbować.
Składniki:
• 1 szt. chili
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 szkl. wina
• 1 kg muli
• Garść pietruszki
• Szczypta soli
• Szczypta pieprzu
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• 1 szt. cebuli
Wszystkie składniki (prócz muli) posiekaj bardzo drobno.
Oczyść dokładnie mule.
Do rondla wlej oliwę i dodaj czosnek, cebulę, chili – poczekaj do momentu, aż wszystko się delikatnie zeszkli.
Dodaj mule i wino.
Całość gotuj do momentu otworzenia się muli.
Dodaj masło i pietruszkę.
Gotuj ok. 1 minuty do momentu rozpuszczenia się masła.
Całość podawaj z pieczywem.
Czas przygotowania: 40 minut