Flan de queso

Lista składników:

  • 1 kg serka na sernik
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 7 jaj

Mus truskawkowy:

  • 400 g truskawek
  • 50 g cukru

Sos solony karmel:

  • 200 g cukru
  • 50 g miodu
  • Szczypta soli
  • 50 g masła
  • 200 g śmietanki

Opis wykonania:

Serek, mleko skondensowane i jaja blendujemy. Rozlewamy do foremek, szczelnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w 170 stopniach przez 40 minut. Mus truskawkowy: Truskawki i cukier blendujemy na gładką masę i zagotowujemy, aby zredukować mus. Sos solony karmel: Do garnuszka dodajemy miód, cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy masło i łączymy z karmelem. Dodajemy śmietankę, gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu. Całość chłodzimy. Deser podajemy z musem truskawkowym i sosem karmelowym.