Wegański ramen z tofu

Lista składników:

Rozgrzewający i aromatyczny ramen sprawdzi się nie tylko zimą. Ta zupa nie tylko rozgrzewa, ale także znakomicie syci. Co więcej, można ją przygotować dodając ulubione warzywa. W ten sposób zupa zyska unikalny smak.

Składniki:

Bulion: 1,5 l bulionu warzywnego (woda + włoszczyzna)

6 łyżek miso, 2 garści suszonych grzybków shitake, 40 g kombu, 8 łyżek sosu sojowego, 4 łyżeczki cukru

600 tofu naturalnego

40 ml oleju sezamowego, płatki chili

2 cebule, 2 cebule dymki, 4 ząbki czosnku, garść kolendry

360 g makaronu Ramen (suchy)

Opis wykonania:

Ugotowany bulion warzywny wlej do garnka, dodaj miso, grzybki shitake, kombu, sos sojowy i cukier. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu.

W tym czasie ugotuj makaron jajeczny ald dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Od razu zahartuj go w zimnej wodzie.

Na patelni podsmaż startą cebulę oraz czosnek, dodaj płatki chili, olej sezamowy, cukier, sól.

Ugotowany makaron przełóż do głębokich misek, wlej bulion posyp posiekaną cebulą dymką oraz kolendrą. Na koniec polej pastą z chili.