Tiramisu

Lista składników:

Typowy włoski deser z serka mascarpone, w którym królują smaki kawy, migdałów i gorzkiej czekolady. Zwykle krem jest przełożony biszkoptami. Wszystko jednak zależy od kreatywności, bowiem jak żaden inny deser, ten doczekał się wielu różnych smakowo wariantów.

Składniki:

• 500 g sera mascarpone

• 5 szt. jajek

• 200 g cukru

• Biszkopty (na 3 warstwy blaszki)

Opis wykonania:

Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż do miski, białka przelej do miksera).

Miskę z żółtkami wstaw na rondel wypełniony wodą, do żółtek dodaj połowę cukru i odrobinę wody – mieszaj energicznie trzepaczką do momentu, gdy białka zaczną gęstnieć. Do podgrzanej masy stopniowo dodaj serek mascarpone.

Białka ubij z pozostałym cukrem.

Całość wymieszaj.

Gotowy krem przełóż biszkoptami tak, aby ułożyć 3 warstwy.

Czas przygotowania: 40 minut