Typowy włoski deser z serka mascarpone, w którym królują smaki kawy, migdałów i gorzkiej czekolady. Zwykle krem jest przełożony biszkoptami. Wszystko jednak zależy od kreatywności, bowiem jak żaden inny deser, ten doczekał się wielu różnych smakowo wariantów.
Składniki:
• 500 g sera mascarpone
• 5 szt. jajek
• 200 g cukru
• Biszkopty (na 3 warstwy blaszki)
Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż do miski, białka przelej do miksera).
Miskę z żółtkami wstaw na rondel wypełniony wodą, do żółtek dodaj połowę cukru i odrobinę wody – mieszaj energicznie trzepaczką do momentu, gdy białka zaczną gęstnieć. Do podgrzanej masy stopniowo dodaj serek mascarpone.
Białka ubij z pozostałym cukrem.
Całość wymieszaj.
Gotowy krem przełóż biszkoptami tak, aby ułożyć 3 warstwy.
Czas przygotowania: 40 minut