Ravioli z dynią i amaretto

Lista składników:

Dla wszystkich ceniących sobie smak pierogów mamy zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu włoskie ravioli. Nowe smaki, ciekawe połączenie składników, wszystko to sprawia, że warto spróbować zmierzyć się z tym daniem i poznać nowe smaki i aromaty.

Między innymi to danie przygotowywali uczestnicy Warsztatów kulinarnych Amiki.

Składniki

Do przygotowania farszu:

Dynia hokkaido średniej wielkości - 1szt

Amaretto - 100ml Bułka tarta - 100g

Ser pecorino romano - 50g

Oliwa z oliwek - 100ml

Tymianek - garść

Sól Pieprz

Dodatkowo

Migdały - garść

Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Pasta Fresca

Jajka - 1szt

Mąka typu 00 - 100g

Szczypta soli

Łyżeczka oliwy

Opis wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (wykorzystaj funkcję termoobieg)

  2. Dynię pokrój w kostkę ok 1cm, obtocz w oliwie, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem

  3. Całość przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut

  4. Upieczoną dynię przełóż do miski, pozostaw do wystygnięcia

  5. Dodaj amaretto, bułkę tartą, ser i wszystko dokładnie wymieszaj

  6. Przygotowanym farszem możesz nadziewać makaron

  7. Zagotuj 2 litry posolonej wody

  8. Sklejone ravioli przełóż do gotującej się wody - gotuj 2 min

  9. Ugotowane ravioli przełóż na talerz, polej oliwą i prażonymi migdałami