Dla wszystkich ceniących sobie smak pierogów mamy zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu włoskie ravioli. Nowe smaki, ciekawe połączenie składników, wszystko to sprawia, że warto spróbować zmierzyć się z tym daniem i poznać nowe smaki i aromaty.
Między innymi to danie przygotowywali uczestnicy Warsztatów kulinarnych Amiki.
Składniki
Do przygotowania farszu:
Dynia hokkaido średniej wielkości - 1szt
Amaretto - 100ml Bułka tarta - 100g
Ser pecorino romano - 50g
Oliwa z oliwek - 100ml
Tymianek - garść
Sól Pieprz
Dodatkowo
Migdały - garść
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Pasta Fresca
Jajka - 1szt
Mąka typu 00 - 100g
Szczypta soli
Łyżeczka oliwy
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (wykorzystaj funkcję termoobieg)
Dynię pokrój w kostkę ok 1cm, obtocz w oliwie, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem
Całość przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut
Upieczoną dynię przełóż do miski, pozostaw do wystygnięcia
Dodaj amaretto, bułkę tartą, ser i wszystko dokładnie wymieszaj
Przygotowanym farszem możesz nadziewać makaron
Zagotuj 2 litry posolonej wody
Sklejone ravioli przełóż do gotującej się wody - gotuj 2 min
Ugotowane ravioli przełóż na talerz, polej oliwą i prażonymi migdałami