Tacosy z pastą fasolową salsą pico de gallo i krewetkami

Lista składników:

Pasta fasolowa:

  • 50 g szalotki
  • 400 g czarnej fasoli w puszce
  • Ząbek czosnku
  • Olej do smażenia

Salsa pico de gallo:

  • 200 g pomidorów bez miąższu
  • 100 g cebuli szalotki
  • Pęczek kolendry
  • Papryczka piri piri
  • 50 g oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta kminu

Krewetki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pasków chilli
  • Sok z limonki
  • 9 krewetek
  • Olej do smażenia

Do dekoracji:

  • limonka

Opis wykonania:

Pasta fasolowa: Szalotkę i czosnek obieramy dodajemy szalotkę, czosnek zagotowujemy i blendujemy. Doprawiamy danie solą, pieprzem i kminem. Salsa pico de gallo: Szalotkę obieramy. Kroimy warzywa w drobną kostkę: szalotkę, pomidora, czosnek i papryczkę. Siekamy kolendrę. Całość mieszamy i dodajemy oliwę i przyprawy. Krewetki: Czosnek obieramy. Kroimy czosnek i chilli. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie czosnek, chilii i krewetki. Krewetki smażymy krótko z obu stron. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Tortille smażymy na głębokim tłuszczu. Formujemy na kratce piekarnika. Ostudzone tortille podajemy nafaszerowane łyżką pasty fasolowej, łyżką salsy, 3 krewetkami, kolendrą i 2 ćwiartkami limonki.