Chuoi Chien

Lista składników:

  • Duży banan lub 2 baby banany
  • 80 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • Łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • Łyżka cukru pudru
  • 130 ml wody
  • Łyżka sezamu
  • Olej do smażenia o neutralnym smaku

Opis wykonania:

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem oleju, bananów i sezamu. Obierz banany, pokrój na pół wszerz i wzdłuż, by otrzymać 4 części, a następnie rozpłaszcz je do wysokości około 1/2 cm. Rozgrzej olej na patelni do średniej temperatury. Olej będzie gotowy, jeśli wokół zanurzonego widelca lub pałeczki będą pecherzyki powietrza. Gdy olej jest rozgrzany, dodaj do ciasta sezam, zanurz banany w cieście. Smaż przez 2 min z każdej strony. Wyjmij z patelni, osusz z nadmiaru tłuszczu i jeszcze raz zanurz w cieście. Smaż kolejne 2-3 min z każdej strony. Wyjmij gotowe banany na ręcznik papierowy. Podawaj gorące. Możesz serwować z cukrem pudrem lub miodem.