Kuchnia japońska

14.12.2023 godz. 18:00

Konnichiwa!

Przyrządzanie potraw w Japonii to nie tylko proces kulinarny, ale również sztuka estetyki i niesamowitego poszanowania tradycji. Wiesz na przykład, że Japończycy inaczej kroją warzywa? Na przykład stosują technikę rangiri, która polega na krojeniu pod skosem, aby uzyskać trójkątne kawałki. Z kolei smażąc warzywa w tempurze, umieją to zrobić z taką precyzją, że zachowują ich chrupkość, kolor i lekkość. Zasady obowiązują nie tylko podczas gotowania - jedzenie jest równie ważne jak przyrządzanie potraw i musi przebiegać w spokojnej atmosferze oraz głębokim szacunku wobec jedzenia i mistrza, który je przyrządził. Jeśli ciekawi Cię kuchnia japońska i jej tradycje oraz pragniesz nauczyć się przyrządzać totalnie niebanalne japońskie potrawy, nauczysz się tego na tych warsztatach!

Prowadzący zadba o pyszną atmosferę, świetnej jakości produkty i solidną dawkę kuchennych umiejętności.

Po wszystkim krzykniesz: Gochisōsama deshita! Znaczy się: To była uczta!

W czasie warsztatów uczestnicy przygotują:

  • Tradycyjną zupę miso z dodatkiem wołowego carpaccio
  • Sałatkę Wakame z różnego rodzaju tofu, glonów Wakame, malin, prażonego sezamu i groszku edamame
  • Tatara z łososia
  • Datesushi, czyli rolkę w płatku omletowym z grillowanym łososiem, owocami, słodkim sosem i białą czekoladą

Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.

Podczas warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni japońskiej.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Bartłomiej Wrzesiński

Sushi Master

Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.