Konnichiwa!
Przyrządzanie potraw w Japonii to nie tylko proces kulinarny, ale również sztuka estetyki i niesamowitego poszanowania tradycji. Wiesz na przykład, że Japończycy inaczej kroją warzywa? Na przykład stosują technikę rangiri, która polega na krojeniu pod skosem, aby uzyskać trójkątne kawałki. Z kolei smażąc warzywa w tempurze, umieją to zrobić z taką precyzją, że zachowują ich chrupkość, kolor i lekkość. Zasady obowiązują nie tylko podczas gotowania - jedzenie jest równie ważne jak przyrządzanie potraw i musi przebiegać w spokojnej atmosferze oraz głębokim szacunku wobec jedzenia i mistrza, który je przyrządził. Jeśli ciekawi Cię kuchnia japońska i jej tradycje oraz pragniesz nauczyć się przyrządzać totalnie niebanalne japońskie potrawy, nauczysz się tego na tych warsztatach!
Prowadzący zadba o pyszną atmosferę, świetnej jakości produkty i solidną dawkę kuchennych umiejętności.
Po wszystkim krzykniesz: Gochisōsama deshita! Znaczy się: To była uczta!
W czasie warsztatów uczestnicy przygotują:
Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.
Podczas warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni japońskiej.
Co czeka każdego uczestnika warsztatów?
Czas trwania warsztatów: około 3h
Swoją przygodę z kuchnią japońską rozpoczął w 2006 r. w Sushi Barze Sakana w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie wykorzystał w takich lokalach jak Sushi Matii, Kuro by Panamo, Sushi Tokyo, Sushi bar Katei. Poza tradycyjnymi specjałami kuchni japońskiej, przygotowuje sushi w zupełnie nowym wydaniu: skomponowane ze świeżych sezonowych produktów takich jak np. wiosenne nowalijki, owoce, kiełki, zioła, przyprawy, orzechy, ziarna itp. Od 2009 r. prowadzi warsztaty sushi i współpracuje z akademiami kulinarnymi w Poznaniu i Zielonej Górze. Prowadzi także cieszące się dużym zainteresowaniem „Domowe warsztaty sushi” dla dzieci i dorosłych na terenie całego kraju.