Kuchnia włoska: Alto Adige

01.02.2024 godz. 18:00

Poznaj niezwykłą kuchnię, która łączy w sobie smaki włoskie z austriackimi i zasmakuj w potrawach i produktach charakterystycznych dla przepięknego regionu Alto Adige!

To popularny kierunek wśród miłośników sportów zimowych, dlatego na tych warsztatach skupimy się na potrawach typowych dla zimowego sezonu - daniach komfortowych, ciepłych i sycących. Poznasz tradycyjne techniki przygotowywania rozgrzewających górskich dań oraz dowiesz się więcej o tym ciekawym i niezwykle malowniczym alpejskim regionie.

Warsztatowy jadłospis:

  • Canaderli w rosole wołowym
  • Tortellini nadziewane mortadelą z sosem serowym
  • Lasagne z truflami
  • Słodka niespodzianka...

…jednak już teraz ciepło pomyśl o specjałach kuchni Alto Adige - górskim serze, smażonych knedlach ziemniaczanych, daniach z dziczyzny, czy sycącej zupie jęczmiennej. Mmm…

Co czeka Cię na warsztatach?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Psst!

Nie najadaj się przed warsztatami, gdyż wspólnie zjemy przyrządzone przez wszystkich uczestników potrawy!

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.