Odkryj tajemnice jednej z najstarszych kuchni regionalnych na świecie, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu! Kuchnię rzymską charakteryzuje prostota i wykorzystanie lokalnych składników. Podstawą diety rzymskiej od zawsze były zboża, duże ilości warzyw, takich jak fasolka szparagowa, rzodkiewki, cebula, czosnek, sałata, marchewki i buraki, dobrej jakości mięso, świetna oliwa i niesamowicie aromatyczne zioła. Być może nie wiesz, ale już kochasz kuchnię rzymską, bo jednym z jej najbardziej znanych dań jest Spaghetti carbonara albo Gnocchi alla romana z przepysznym serem owczym Pecorino Romano i masłem. No przecież nie da się jej nie kochać! A jeśli wciąż jakimś cudem bronisz się przed tym uczuciem, to zakochasz się w rzymskich opowieściach i potrawach naszego doświadczonego szefa kuchni Kacpra Sobkiewicza.
Menu warsztatowe:
Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.
W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni rzymskiej.
Co czeka każdego uczestnika warsztatów?
Czas trwania warsztatów: około 3h
Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.
Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.