Kuchnia włoska: Toskania

16.11.2023 godz. 18:00

Serce Włoch - Toskania! Zapraszamy Cię więc do serca domu - kuchni! W naszej kuchni poznasz potrawy, których podstawą są wysokiej jakości składniki, takie jak świeże warzywa, owoce, zioła, oliwa z oliwek, chleb i lokalne sery. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników kuchni toskańskiej jest chleb. Toskański chleb, znany jako "pane toscano" lub "pane sciocco", jest wypiekany bez dodatku soli. Jest to tradycyjne rozwiązanie sięgające czasów, gdy państwo toskańskie wprowadziło wysoki podatek na sól. Toskańczycy nauczyli się wtedy czerpać smak z innych składników, a ich kuchnia rozwinęła się wokół chleba, który stał się niezbędnym dodatkiem do aromatycznych zup, sałatek z soczystych warzyw i typowych dla regionu serów. Do tego z chleba można przyrządzić przepyszne crostini. Te i inne ciekawostki dotyczące toskańskiej kuchni opowie Ci nasz doświadczony szef kuchni Kacper Sobkiewicz ucząc Cię przyrządzać następujące potrawy:

  • Pappa al pomodoro
  • Panzanella
  • Stek po florencku
  • Cantucci

Nie najadaj się przed warsztatami! Na warsztatach przewidziany jest czas na degustację dań. Z doświadczenia wiemy, że nie jedno z nich zabierzesz także na wynos do domu.

W czasie warsztatów prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników i podzieli się swoją bogatą wiedzą na temat kuchni włoskiej z regionu Toskanii.

Co czeka każdego uczestnika warsztatów?

  • Wspólne gotowanie w kameralnej grupie
  • Mnóstwo ciekawostek, o których opowie prowadzący
  • Booklet z przepisami
  • Fartuch
  • Degustacja przygotowanych dań
  • Relacja z wydarzenia w postaci zdjęć i filmu do pobrania na stronie

Czas trwania warsztatów: około 3h

Liczba dostępnych miejsc: 0

Relacja z warsztatów

Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.