Grudzień tuż tuż? To miesiąc, który kojarzy się z zapachem pomarańczy, goździków i przyprawy do piernika. Wspólne przygotowywanie świątecznych wypieków ma w sobie pewną magię, bo gotowanie zbliża do siebie ludzi, a także buduje niesamowitą, przyjazną i ciepłą atmosferę!
Na warsztatach „Mikołajkowe wypieki” Szef kuchni opowie o piernikach, szarlotkach, makowcach i korzennych ciasteczkach, a także wyjaśni, dlaczego niektóre ciasta smakują lepiej „na świeżo”, a inne muszą poleżakować, aby osiągnąć pełnię aromatu. Przedstawi też rozmaite możliwości dekorowania świątecznych wypieków, od lukrowych pisaków do glazurowych polew – z pewnością takim ciasteczkom nie oprze się nawet Święty Mikołaj!
Warsztatowy jadłospis:
Brownie piernikowo-cynamonowe
Drożdżowe buły z wiśniami w czekoladzie
Pucharki z owsianych ciastek z kremem czekoladowym i jabłkami z cynamonem
Sekretny przepis na świąteczne pierniczki
Na koniec wszystkich uczestników czeka degustacja przygotowanych słodkości.
Czas trwania: około 3 godziny.
Pasjonatka dobrego jedzenia i wielu smaków na talerzu. Pracę w kuchni poznawała od podszewki. Umiejętności kulinarne zdobywała w Skandynawii, gdzie osiągnęła poziom szefowej kuchni w restauracji w Malmo. Jak ryby to najlepiej wędzone. Jak sałatki to wypełnione kolorami. Jeśli chodzi o mięso każda forma, szczególnie surowa będzie odpowiednia dla pełni smaku. Zdecydowanie żyje po to aby dobrze zjeść.