Wege tłusty czwartek

16.02.2023 godz. 18:00

Do wypieku tradycyjnych pączków potrzebujemy mąki pszennej, drożdży, jajek, mleka, cukru, spirytusu i smalcu do smażenia…

Czy to znaczy, że weganie nie świętują w Tłusty Czwartek?!

Oczywiście że świętują! I TO JAK!

Weganizm pobudza kulinarną kreatywność, dlatego proponujemy Tłusty Czwartek nie tylko z wegańskimi pączkami (czyli pączkami w których każdy składnik został zastąpiony roślinnym odpowiednikiem), ale również innymi, super kreatywnymi i przepysznymi wypiekami. Zapraszamy Cię na…

Warsztaty z wegańskimi tartami w roli głównej!

Dowiesz się jak w łatwy sposób przygotować idealne wegańskie spody do tart, a także podpowiemy Ci jakie kremy najbardziej do nich pasują. Stworzymy wiele nietuzinkowych dekoracji oraz polew, które do tej pory zarezerwowane były tylko dla profesjonalnych cukierników.

Razem wykonamy następujące desery:

Krem z kaszy jaglanej i mleka kokosowego

Ciasto kruche z suszonych śliwek

Wegański krem orzechowy

Czekoladowe ciasto wegańskie

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie pączki z konfiturą

Uczestnicy wykonają wszystkie elementy deserów i połączą je w całość, a na koniec spotkania, podczas wspólnej degustacji przy stole, omówimy wszystkie desery.

Czas trwania: około 3 godziny.

Liczba dostępnych miejsc: 7

Kacper Sobkiewicz

Prowadzący

Kulinarną przygodę rozpoczął w 2003 roku w rodzinnej cukierni. Tajniki kuchni azjatyckiej poznawał w restauracji Pranna w Nowym Jorku przy Madison Avenue. W 2018 roku przemierzył Włochy z północy na południe. W czasie kilkumiesięcznej podróży poznał różne sekrety kuchni włoskiej.

Współtworzył cukiernię Mąka i Masło oraz restaurację Jadalnia. Doskonalił umiejętności współpracując z Dai Suke Mori, którego restauracja Takumi by Dai Suke Mori została wyróżniona gwiazdką Michelin.

Prowadzi własną Restaurację IT na poznańskich Jeżycach. W swojej kuchni szczególną wagę przywiązuje do produktów regionalnych i rozwijania współpracy z lokalnymi dostawcami.